קיימות: עניין לעשירים בלבד?
- שרית סלע
- 31 במאי 2023
- זמן קריאה 3 דקות
צריך לומר את האמת – לקיימות יש יחסי ציבור גרועים. בדרך כלל, כשאנשים שומעים מילים כמו קיימות, סביבה ומשבר אקלים הם מדמיינים מחבקי עצים חובבי חרקים או מדענים מטורפים שלא מחוברים למציאות. בכנות, אני יודעת את זה כי פעם גם אני חשבתי ככה – ואני חושבת שהעובדה שאני מבינה מאיפה זה מגיע עוזרת לי להמחיש למשתתפים ולמשתתפות בהכשרות ובסדנאות שאני מעבירה כמה שהמיתוסים שהתרגלנו אליהם לא נכונים ולפעמים מייצרים תמונה לחלוטין הפוכה מהמציאות.
הטענה המרכזית שאני נתקלת בה היא שסביבה וקיימות זה אולי חשוב ברמה העקרונית, הכל טוב ויפה, אבל שעיסוק בנושאים האלה זו פריבלגיה של אוכלוסיות חזקות או רשויות מקומיות במצב סוציואקונומי גבוה. במילים אחרות, זה מעניין את מי שאין לו צרות אמיתיות לעסוק בהן.
במסגרת תוכנית הצוערים לשלטון מקומי, בה אני מובילה את הכשרות הקיימות והסביבה, עסקנו בזה לא מעט – האם זה בכלל רלוונטי לרשויות בפריפריה החברתית והגיאוגרפית (בהן יוצבו הצוערים בעתיד)?
התשובה שלי היא כמובן כן, אבל אתם לא חייבים להסכים איתי מיד, כי יש לי הסבר מפורט לגבי איפה משבר האקלים פוגש את כולנו, ובעיקר את האוכלוסיות המוחלשות. כך שלעסוק בנושא זו ממש לא פריבילגיה אלא להפך, דווקא מי שחושב שזה לא רלוונטי – צריך לעסוק בזה יותר מכולם.
אז למה קיימות היא ממש לא עניין לעשירים בלבד?
הנקודה הראשונה היא שאוכלוסיות מוחלשות נפגעות יותר באירועי חירום אקלימיים. אנחנו רואים את זה בכל רחבי העולם וגם בישראל – אחרי אירועי מזג אוויר קיצוני כגון שטפונות, הצפות, שריפות וכדו' - שהולכים ומתגברים, האוכלוסיות שגם ככה מצבן היה פחות טוב נפגעות יותר. זה קורה כי הבתים פחות ערוכים ומותאמים, התשתיות באיזורים אלה פחות חזקות, ויש גם פערי ידע שמאפשרים למי שחזק גם ככה להערך טוב יותר למשברים הצפויים. לא לחינם ארגונים חברתיים טבעו את המושג "צדק אקלימי" הדורש לקדם פעולות שיצמצמו את אי השיוויון בין עניים לעשירים כתוצאה ממשבר האקלים.
עוני אנרגטי – בעולם שבו הימים החמים הולכים ומתגברים גם בכמות וגם בעוצמת החום, היכולת להדליק מזגן אינה מותרות אלא עניין של איכות חיים ואפילו הצלת חיים. מומחים מעריכים כי כמות הימים בהם יידרש מזגן תעלה משמעותית בשנים הקרובות. יחד עם התייקרות עלויות החשמל לאור הביקוש הגבוה – נוצרה תופעה הנקראת עוני אנרגטי. ארגון לתת, המפרסם כל שנה את דו"ח העוני האלטרנטיבי התייחס לראשונה השנה לנושא העוני האנרגטי בדו"ח זה, ומגדיר זאת כחוסר יכולת להבטיח אנרגיה מספקת לצרכים הבסיסיים של משק הבית כגון בישול, אספקת מים חמים, תאורה, חימום או קירור הבית והפעלת מכשירים חשמליים. בהרצאה שערכתי לצוות המטה של הארגון ועסקה בקשר שבין משבר האקלים לקהל היעד של הארגון – אוכלוסיות בעוני - דיברנו על כך שלאור משבר האקלים, חשמל הופך להיות זכות יסוד בסיסית שלא כולם יכולים להרשות לעצמם. עבור קשישים, נשים בהריון ופעוטות מדובר בסכנת חיים של ממש.
בעקבות העבודה שלי עם משטרת ישראל, כתבתי בהרחבה על הקשר שבין אלימות ופשע למשבר האקלים. לאור מחקרים בתחום, אנחנו יודעים שבימים עם טמפ' גבוהות עולה משמעותית הסיכוי לתוקפנות והתנהגות אלימה, גם בתנאי מעבדה וגם בניתוח של נתוני אמת. בנוסף, עדויות מרחבי העולם מלמדות כי לאחר אירועי אקלים קיצוני נשים וילדות חשופות לעלייה באלימות מגדרית המופנית כלפיהן. אפשר לקרוא על זה כאן.
מקווה ששכנעתי אתכם שבמצבי קיצון הנגרמים כתוצאה ממשבר האקלים אוכלוסיות מוחלשות נמצאות בסיכון גבוה יותר להפגע. אבל מה עם השגרה? לנושאי אקלים וסביבה יש השפעה על בריאות, רווחה ואיכות חיים. לאור טבעי, צמחייה וזרימת אוויר טובה יש השפעה מיטיבה על איכות חיינו. כך למשל, מחקרים מכל רחבי העולם מעידים כי תלמידים בכיתות עם אור טבעי זכו להישגים לימודיים טובים יותר בהשוואה לכיתות עם אור מלאכותי, ובמשרדים עם זרימת אוויר טובה יותר העובדים נעדרים פחות בשל ימי מחלה. אם שיוויון הזדמנויות הוא ערך עבורנו, חלק מהפעולות הנדרשות כדי לייצר אותו עוסקות גם ביצירת אקלים מיטיבי, לא במובן המטפורי של אקלים חינוכי אלא ממש במובן המילולי של המושג.
*בהקשר מעט אחר – בישראל, נושאי קיימות וסביבה מתחברים אוטומטית לאוכלוסיות במעמד סוציואקונומי בינוני ומעלה. זה אולי נכון ברמה ההצהרתית אך בחינה מעמיקה יותר מגלה שדווקא אוכלוסיות שנתפסות רחוקות מעולמות אלה (כגון מגזר חרדי ומגזר ערבי) מתנהלות בצורה סביבתית יותר מקבוצות חברתיות שהן "החשודות המיידיות" - למשל בהקמת גמ"חים לשימוש חוזר בבגדים וציוד, שימוש בתחבורה ציבורית על פני רכב פרטי, הקפדה על מניעת זריקת מזון ועוד. מחקר של מיטל פלג מזרחי ואלון טל מבית הספר למדיניות ציבורית באוניברסיטת תל אביב עוסק בדיוק בנושא זה, ופה יש קישור למחקר המלא.
אם הנושא עניין אתכם ותרצו לקרוא עליו עוד - כאן יש קישורים להרחבה על כל הנושאים:

Comentários