top of page

ייעוץ פרקטי:

כלים ממוקדים לקבלת החלטות באתגרים סביבתיים וליווי ביישום

אנו חיים בעולם שיש בו עומס גדול של אינפורמציה, במיוחד לבעלי תפקיד הנדרשים להתמודד עם החלטות מורכבות מדי יום. באופן ספציפי, עולמות הקיימות ואיכות הסביבה משתנים בתדירות גבוהה, התחום מתפתח ונוצרות הזדמנויות חדשות, ובהתאמה נוצרים אתגרים מסוגים שונים – צורך בחסכון כלכלי בהוצאות כגון פסולת ואנרגיה, דרישות מצד תושבים ליישום מדיניות סביבתית יותר, טכנולוגיה חדשה שרוצים לבחון, ועוד היבטים רבים בחיי היומיום שדורשים קבלת החלטה ויציאה לביצוע.


לעיתים קרובות, אתגרים סביבתיים פוגשים את אנשי המקצוע ברשויות מקומיות, תאגידים עירוניים וארגוני חברה אזרחית בלי הידע הנדרש בכדי לקבל החלטות איכותיות המותאמות למצב הספציפי שלהן שניתן ליישם בשטח באופן מהיר. הכוונה אינה רק לאיסוף מידע, כי יכול להיות שהנתונים קיימים במערכת ואפילו עומדים לרשותכם, אבל הצורך האמיתי הוא להבין איך הנתונים הללו מתגבשים לכלי שמסייע לקבל החלטה ממוקדת וחוסך לכם זמן, משאבים ארגוניים ואנרגיה (ואנחנו בעד חיסכון באנרגיה, כידוע).


מעבר לזה, הניסיון שלנו מלמד שגם ההחלטות הטובות ביותר נשארות לפעמים על הנייר אם אין מי שיודע איך להטמיע אותן. בשביל שלהחלטות הטובות שלכם זה לא יקרה, אנחנו נלווה אתכם ביישום לאורך כל הדרך, גם בתהליך קבלת ההחלטות אבל גם ביישום בפועל של התהליך - מול תושבים, אנשי מקצוע, גורמים בחברה ובעלי עניין בתוך הארגון. 

חבילת ייעוץ ממוקדת:

ייעוץ עבור אתגר ספציפי בתחום הקיימות, שדורש חשיבה ממוקדת בטרם קבלת החלטות ויציאה לביצוע. רלוונטי, למשל, עבור רשות מקומית שמתמודדת עם נושא חדש בתחום הקיימות וזקוקה להכוונה, לקרן פילנתרופית שבונה לראשונה תוכנית עבודה בתחומי אקלים ואיכות סביבה, לחברה טכנולוגית בתחומי Cleantech שרוצה להכנס לשוק הרשויות המקומיות ועוד. במסגרת תהליך הייעוץ נדייק את האתגר ואת הצרכים, נבחן מיהם השותפים באקוסיסטם שצריך להכיר, נסקור את המגמות הרלוונטיות בארץ ובעולם ונקבל החלטות בצורה ממוקדת לקראת יציאה לביצוע.


למי זה מתאים? 

  • קרנות פילנתרופיות וארגוני חברה אזרחית שרשויות מקומיות הינן קהל היעד שלהן. 

  • גורמים בכירים ברשויות מקומיות, אשכולות ואיגודים שמעוניינים לבחון סוגייה נקודתית בזמן מהיר וזקוקים למענה מקצועי ומיידי. 

  • בעלי תפקידים בתאגידים עירוניים שמעוניינים לפתח את הפעילות הסביבתית שלהם 

בניית תמונת מצב:

במשפט אחד, כדי לדעת לאן אנו רוצים להגיע, אנחנו צריכים לדעת איפה אנחנו נמצאים. זה נכון לגבי סוגיות סביבתיות מגוונות שהרשות מתמודדת איתן (החל מעידוד מעורבות תושבים בשמירה על הסביבה ועד למעבר לגינון בר קיימא), והאמת היא שזה נכון גם בחיים באופן כללי. הליווי במסגרת זו מאפשר בזמן קצר מיפוי של הידע הקיים ברשות (שהינו בדרך כלל רחב יותר ממה שחושבים), הצלבת מקורות מידע, ניתוח של המידע וסקירה של מגמות רלוונטיות בארץ ובעולם. התוצר של התהליך הינו סקירה בהירה וברורה של תמונת המצב הקיים, חידוד התובנות המרכזיות והמלצות לפעולות המשך. לא מדובר בדו"ח ארוך ומייגע אלא בתוצר ממוקד המאפשר לקבל החלטות כשהמידע הרלוונטי ביותר מונח לנגד העיניים והופך את תהליך העבודה ברשות למקצועי ויעיל. 
זמן ממוצע לקבלת תוצר – כחודשיים. 


באיזה אתגרים לדוגמא זה מתאים? 

  • אתגרים עם ריבוי בעלי עניין בתוך הארגון ומחוצה לו –  כגון הניקיון במרחב הציבורי

  • הבנה של תחום חדש שרוצים לבחון תוכנית פעולה לגביו – כגון פסולת בניין 

  • גיבוש הבנה מעמיקה יותר בנושא סביבתי – למשל ניתוח של הפסולת המוניציפלית ותהליכי העבודה 

  • שלב ראשון בגיבוש מדיניות חדשה לפני יציאה לדרך – כגון מעבר לגינון בר קיימא 

  • חוות דעת לעדכוני מחירים במכרזי אנרגיה שונים 

  • בחירה באפיק ביצוע מתאים לטובת פרויקט סביבתית ברשות (אנרגיה, פסולת ועוד) - במודל של הקמה עצמית או בשותפויות (לסוגיהן השונים) עם יזמים

Traffic Sign

פיתוח פתרון לאתגר סביבתי  - מיפוי הבעיה, ביצוע פיילוט בשטח וקבלת החלטות בטווח זמן מהיר

"הסוד להשגת היתרון, הוא קודם כל להתחיל" (מארק טווין). 


חלק מהאתגרים שלנו ברשויות המקומיות דורשים חשיבה ותכנון, אבל קצב הציפיות לא תמיד מאפשר תהליכי עומק ללא תוצאות מהירות בשטח. זו הנחת העבודה העומדת בבסיסו של תהליך זה, ועל כן הוא מורכב משלושה חלקים המאפשרים לבחון את הנושא באופן מהיר וממוקד ולצאת לשטח תוך זמן קצר. מודל העבודה מתרחש בשלושה שלבים: 

  1. איסוף נתונים מהיר על בסיס המידע הקיים ברשות המקומית וסקירת מודלים במקומות אחרים

  2. בניית תוכנית פעולה בשיתוף בעלי ענייןחיבור הגורמים הרלוונטיים לתהליך (תושבות ותושבים, אנשי מקצוע נוספים וכדו') והרחבת הפרספקטיבות על הנושא יחד עם חתירה לקבלת החלטות בתהליך מובנה

  3. יציאה לפיילוט ממוקד המאפשר לבחון את התוכנית שנבנתה בשלב הקודם, ללא סיכון וללא הוצאות מיותרות לרשות המקומית

ניהול התהליך באופן הזה מאפשר לרשות המקומית מצד אחד לקדם חדשנות בתהליכי העבודה ולחתור למציאת פתרונות ומצד שני לא דורש משאבים גדולים ושינויים דרמטיים טרם התקבלו מסקנות מותאמות לרשות ולצרכים שלה. התאמת התהליך המלא לאחר קבלת המסקנות מניהול  תהליך בזמן אמת מייצרת גמישות ונותנת יתרון משמעותי לרשות המקומית בהובלת תהליכים חדשניים בהיקף מותאם.
משך התהליך בממוצע הינו שלושה חודשים עד חצי שנה, וניתן להאריך את המשך הליווי במידת הצורך.


באיזה אתגרים זה מתאים?
באתגרים שבהם רוצים לבחון איך פעולה ממוקדת משפיעה על המצב בשטח, מבלי שנדרשת היערכות משמעותית או שינויים גדולים מצד הרשות המקומית. למשל:

  • גיבוש תוכנית פעולה לעידוד תושבים למעורבות בשמירה על מרחב ציבורי נקי, נעים ומטופח

  • בחינת פיילוט לשינוי שיטות העבודה בתחומי גינון ומעבר לגינון בר קיימא 

  • צמצום והפחתת פסולת במטרה להביא לחיסכון כלכלי והפחתת תלונות תושבים 

  • חוות דעת לעדכון מחירים במכרזי אנרגיה שונים 

  • בחירה במתווה בין ביצוע פרויקט בהקמה עצמית או בשותפויות (לסוגיהן השונים) עם יזמים

כתיבת סקירות ודו"חות מקצועיים:

כחלק מהמודעות הגוברת לנושאי איכות סביבה וקיימות, בסוגיות מסויימות נדרשת חוות דעת מקצועית וסקירת כלל ההיבטים העומדים על הפרק – כלכליים, ציבוריים, סביבתיים ועוד. לטובת כך נדרשת היכרות רחבה עם השדה הסביבתי ועם המגמות השונות, יכולת ניתוח מידע והנגשתו למקבלי ההחלטות.


באיזה אתגרים זה מתאים?
בסוגיות בהם מתלבטים בין מספר חלופות (כגון החלפת משאיות אשפה בהנעה חלופית, שינוי אתר הטמנה או שיטת איסוף פסולת וכד') או במקרים שנדרשת בהם גיבוש וכתיבת סקירה מקצועית לטובת גורם חיצוני, כגון במקרים של קולות קוראים ממשלתיים ומענקים. 

Paper Diary

למי זה מתאים?

צוותי הנהלה ברשויות מקומיות שרוצים לגבש חזון שמחובר לעשייה או גורמי שטח שרוצים לחבר את העשייה לחזון רחב.


צוותים פנים-עירוניים שכבר עוסקים בקיימות או רגע לפני – כשמעוניינים לצאת לדרך ולא יודעים ממה להתחיל או איך לגרום לזה לקרות בשטח.


קרנות פילנתרופיות וארגוני חברה אזרחית שרוצים להוביל תהליכי עבודה משותפים עם רשויות מקומיות.

דברו איתנו

         |            |    info@reset-muni.com    |    053-2504822

  • LinkedIn
  • Facebook

* הרשמה לניוזלטר מהווה הסכמה לקבלת מידע מעניין על קיימות, חדשנות ומה שביניהן.

לוגו reset

© 2024 RESET

Designed by Yarden Meerovitch

bottom of page